Gå til innhold

Del din oppskrift på hjemmelaget sportsdrikk/gel


Flo

Anbefalte innlegg

Hei!

Har du en god oppskrift på hjemmelaget sportsdrikk/gel? Det blir nå konsumert en hel del maxim-gels på tur, og antar at det må være penger å spare på å mekke sammen noe selv.

Ser man kan kjøpe diverse karbohydrat-pulver på nett for en slikk og ingenting. Antar da at det finnes en myriade av gode oppskrifter å følge med riktig mengde av den ene og den andre formen for karbohydrater, og kanskje en dæsj med salt?

Ser for meg å blande sammen noe pulver i riktig blandingsforhold, som jeg kan blande ut i en 0,6l flaske (med saft for smak) som jeg tar med i tillegg til en flaske med rent vann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke gels, men hjemmelaget sportsdrikk: 60-100g vanlig bordsukker og en liten dæsj fun sitronsaft. Har brukt dette i over ett år, og merker ingen forskjell fra fancy sportsdrikk med 2:1 fruktose eller andre finurlig blandingsforhold. Holder meg stort sett til det på intervaller inne og ute. Er det ritt så spanderer jeg på meg betafuel eller neversecond c90. Maurten takler jeg ikke smaken på.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, har lurt litt på dette med vanlig bordsukker. Kjemisk er jo bordsukker sukrose, som er en sammenbinding av glukose og fruktose. 

Og det er jo nettopp en blanding av glukose og fruktose som holdes fram som den beste miksen i diverse sportsdrikker... Hvorfor ikke bare bruke bordsukker da?

Har det noe med den kjemiske bindingen i sukrose som gjør at det oppfører seg annerledes enn om an blander glukose og fruktose som separate ingredienser kanskje?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En rimelig sportsdrikk er husholdningssaft fra Rema. Bland den passe sterkt for ditt behov. Tilsett noe salt eller ta med litt salami hvis du skal svette i timesvis.

(pga. diabetes type 1 bruker jeg slik saft som "reguleringsinput" for å styre blodsukkeret mitt, og det er mye enklere å få det til med slik saft enn med f.eks. gel, barer o.l., etter min erfaring. Tar med gel som høykonsentrert backup hvis drikkeflaska blir tom.)

Flo skrev (25 minutter siden):

Har det noe med den kjemiske bindingen i sukrose som gjør at det oppfører seg annerledes enn om an blander glukose og fruktose som separate ingredienser kanskje?

Sannsynligvis - i mange sportsdrikker er det jo et poeng at det skal tas opp veldig kjapt, og det tas kjappere opp hvis det er ferdig fordøyd 😉 Jo flere bindinger som må brytes i fordøyelsen, jo treigere tas det opp.

Stivelse består f.eks. kun av sammensatte glukosemolekyler, og glukose virker jo kjapt i seg selv, men stivelsen absorberes treigt på grunn av alle bindingene (som f.eks. i rå potet, grønn banan eller rå gulrot). Koker du stivelsen blir den mye kjappere, men ikke like kjapp som ren glukose.
(er klar over at det finnes egne sportsdrikker med en del stivelse for å få det til å virke "passe kjapt" for veldig langvarig aktivitet. har liten erfaring med det selv, er avhengig av rask respons på sportsdrikk.)

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde vært artig om noen hadde oppskrift på gel. Må jo ha noe som gjør det til gele, og ikke bare sirup. Xantangummi får man vel tak i, om kanskje ikke bare vanlig gelatin kan funke.

Vi har også noen gjenbrukbare klemmeposer ment for barn, det kunne jo fungert som beholder. Så slipper man søppel i tillegg.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vanlig pektin vil sikkert fungere helt bra til å lage gels. Brukes jo for å lage syltetøy gele, eksempelvis ripsgele. For en gel bør en kanskje ha større andel pektin enn til syltetøy gele. Så vanlig godt sukret saft med pektin burde fungere. Eventuelt tilsette litt salt og kanskje glukose/druesukker. 

EirikPeirik skrev (18 timer siden):

Hadde vært artig om noen hadde oppskrift på gel. Må jo ha noe som gjør det til gele, og ikke bare sirup. Xantangummi får man vel tak i, om kanskje ikke bare vanlig gelatin kan funke.

Vi har også noen gjenbrukbare klemmeposer ment for barn, det kunne jo fungert som beholder. Så slipper man søppel i tillegg.

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Støtter den med vann + 80 gram sukker per 500ml flaske og en liten dæsj med citron/lime/appelsin saft.

Noen ganger bruker jeg også iste, den billige fra Eldorado (22 kr for 1,5 liter) og putter ekstra sukker i flasken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Testet en slags hjemmelaget cocktail i dag på tur. 1dl solbærsirup + 200g vanligsukker. Blandet ut til ca 750ml ferdig drikke. Brukte bare en tom 1.5l brusflaske til å blande det sammen og satte inn i kjøleskapet over natta.

Fylte over på en 0.6l flaske og drakk resten på styrten før avgang. Synes det smakte fortreffelig, og ikke for søtt. Skal prøve å se hvor mye mer sukker jeg kan tåle å bruke for å gjøre miksen mer potent for lengre turer.

Totalt litt over 240g karbohydrat. Det tilsvarer 3,8 stk Maxim gel. som på XXL ville kostet 171,-

Saft: 4.5,- Sukker 7.5,- Total kost 12kr... Tror det blir lenge til jeg kjøper gels igjen ja.

 

Kommer også til å bestille fruktose og glukose i ren pulverform for å se om det fungerer bedre enn vanlig rent bordsukker ettersom man omgår "spalteprosessen" i tarmen. Og man kan da benytte ulike blandingsforhold mellom glukose og fruktose. 2:1 skal vist være optimalt forhold.

Disse pulverne er jo også relativt billig sett opp mot ferdig gel.

 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg er ingen kjemiker men tror at vanlig sukker spalter seg umiddelbart til fruktose og glukose når det blandes ut i vann.  Det har da ingen forsinket effekt ift å blande fruktose og glukose inn separat.  Sukker og litt smak burde da være helt innafor for vanlig trening hvertfall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arh skrev (12 timer siden):

jeg er ingen kjemiker men tror at vanlig sukker spalter seg umiddelbart til fruktose og glukose når det blandes ut i vann.  Det har da ingen forsinket effekt ift å blande fruktose og glukose inn separat.  Sukker og litt smak burde da være helt innafor for vanlig trening hvertfall.

Det spaltes ikke i vann. Men er enig at det ser ut til å skje såpass raskt i kroppen at det ikke representerer noe praktisk problem. Starter allerede i munnen, før tarmen tar over.

«Hvordan klarer kroppen vår å spalte rørsukker til glukose og fruktose, som den kan bruke i celleåndingen? 

Før karbohydratene kan absorberes må de brytes ned til sine grunnenheter: monosakkarider (glukose, galaktose og fruktose). I kroppen vår skjer dette når disakkarider eller polysakkarider kommer i kontakt med spytt i munnen. Spyttet inneholder et enzym som spalter store stivelsemolekyl til små sukkermolekyl. Og i kontakt med magesyren (saltsyre) i magesekken vår blir sukkermolekylene spaltet av saltsyra, og det blir til monosakkaridene glukose og fruktose. Som videre tømmes ut portneren til tynntarmen som fullfører spaltingen av næringsstoffer. Monosakkarider fraktes deretter over i blodsystemet»

 

Har nå tatt noen turer med sukkerblanding på flaska. Synes det funker veldig bra! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synd at man ikke får tak i husholdningssaft e.l. i utlandet. I hvert fall ikke i Spania. 

Syklet på Mallorca i dag og sleit med å få tak i søt drikke til flaskene. Måtte handle iste (varianten med sukker) og tilsette sukker fra slike poser som kommer med kaffen... men det smaker mest æsj.

Det eneste andre drikkbare med mye sukker var brus, men det er alltid en tabbe å fylle brus/kullsyre på flaskene på sykkelen 😉

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

anderfo skrev (1 time siden):

Syklet på Mallorca i dag og sleit med å få tak i søt drikke til flaskene. Måtte handle iste (varianten med sukker) og tilsette sukker fra slike poser som kommer med kaffen... men det smaker mest æsj.

Ferdigblandet Aquarius i 1,5 liter pleier være fast inventar på dagligvaren nedi varmere strøk! Har gått mange liter av det på Mallorcaturene!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sånn til enkel energidrikke, så blir jo eit heftig blanda Lærum Solbærsirup neeeesten seig som gel 😄 Det funke iallefall gull i flaskene, varmt om vinteren og kald om sommeren.. Kan blande veldig kraftig før den blir vond å drikke!

Ingen næringsmiddelekspert, men for meg funker den i hvertfall bra på lengre turer, på sykkel, eller i termosen på vinter- og jakttur! God er den og!

Næringsinnhold: Energi 217 kJ 51 kcal, Feitt 0,1 g der metta feittsyrer er 0 g, Karbohydrat 12,5 g der 12,5g er sukkerartar (av dette er 11,8g tilsett sukker), Protein 0,1 g, Salt 0 g.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

suverin skrev (13 timer siden):

Ferdigblandet Aquarius i 1,5 liter pleier være fast inventar på dagligvaren nedi varmere strøk! Har gått mange liter av det på Mallorcaturene!

Den er da vel uten sukker? Slet med å finne noe med sukker uten brus sist jeg var på Granca og hadde glemt å ta med energipulver.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Panda skrev (2 timer siden):

Den er da vel uten sukker? Slet med å finne noe med sukker uten brus sist jeg var på Granca og hadde glemt å ta med energipulver.

Er det ikke en med og en uten? Vanlig Aquarius med og Aquarius Zero uten? Min dårlige spansk kan ha lurt meg? Placebo-effekten er isåfall stor, evt så er det all Hariboen som kompensere for sukkermangelen 😄

Edit; man kan evt drikke nektar om man går tom underveis. Det har de i flere varianter med tilsatt sukker i tillegg til fruktsukkeret.. Eple, pære osv

 

image.png

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

suverin skrev (3 timer siden):

Sånn til enkel energidrikke, så blir jo eit heftig blanda Lærum Solbærsirup neeeesten seig som gel 😄 Det funke iallefall gull i flaskene, varmt om vinteren og kald om sommeren.. Kan blande veldig kraftig før den blir vond å drikke!

Ingen næringsmiddelekspert, men for meg funker den i hvertfall bra på lengre turer, på sykkel, eller i termosen på vinter- og jakttur! God er den og!

Næringsinnhold: Energi 217 kJ 51 kcal, Feitt 0,1 g der metta feittsyrer er 0 g, Karbohydrat 12,5 g der 12,5g er sukkerartar (av dette er 11,8g tilsett sukker), Protein 0,1 g, Salt 0 g.

 

Næringsinnholdet er per 100ml ferdig drikk, altså med 1:5 blandingsforhold. Følger du oppskriften så får du 62g sukker på en 500ml-flaske. Skal du drikke en liter i timen så ville jeg ikke blandet det så veldig mye sterkere. 
 

 

Et alternativ er å ha i en scoop maltodekstrin sammen med safta. Da er du enda nærmere sportsdrikkens blandingsforhold mellom glukose og fruktose. Koster under 100kr/kg. 

  • Thanks 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Video om å bruke sukker som karbo kilde for sykling. Er fra en doktor som etter eget utsagn er spesialist på sykkel og ernæring (uten at jeg kan gå god for tittel, ekspertise eller ref til forskningsartikler i videoen). Men det hun sier virker fornuftig. 

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Panda skrev (9 timer siden):

Den er da vel uten sukker? Slet med å finne noe med sukker uten brus sist jeg var på Granca og hadde glemt å ta med energipulver.

Nede i byen (Alcudia) sleit jeg med å finne noe annet enn juice og iste med (litt) sukker og uten kullsyre, men på kafeen oppe ved Coll de sa Batalla (Lluc) hadde de heldigvis Aquarius med sukker. Såpass lite sukker (sammenliknet med sterkt blandet husholdningssaft som jeg er vant til hjemmefra) at jeg blandet i ekstra sukker fra kaffetilbehøret, altså. Det var bare så vidt at jeg kom meg opp fra Sa Calobra uten å dukke under 2.8 mmol/L, selv om jeg heiv innpå et par gel-er... (var på toppen ved 14-tida, kurven nedenfor)

20241007_170008.jpg.b4c829e07a97695e7ed8e28064588615.jpg

Neste gang må jeg finne på noe smartere. Har ikke plass til mer gel på baklomma. 😅

Tydelig fra grafen ovenfor: Det mest effektive for å få opp blodsukkeret er å slutte å sykle. Blodsukkeret føyk til himmels da jeg avsluttet turen ved 16-tida, uten at jeg spiste eller drakk et gram...

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De er glad i brus og juice uten sukker i Spania. Er stort sett bare coca cola og RB som du får med rent sukker i nå.
Vanskelig å finne appelsinjuice også med sukker, men men bare å presse appelsin selv.

Fanta/Sprite/7up etc er med søtemidler og sukker miks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...