Gå til innhold

Dekk for grus og asfalt


Anbefalte innlegg

Jag har kört två hela säsonger på Challenge Getaway TLR 40mm, inkluderat två bikepackingturer. En från Kiruna till Haparanda och en runt Skåne och på danska Bornholm och är väldigt nöjd. De rullar väldigt bra på asfalt och är väldigt sköna. Kör dom tubeless och har inte haft några problem alls, de är nu inne på tredje säsongen men till sommarens norska bikepackingtur så ska jag lägga på ett par helt nya Getaway. De var rätt svåra att få på när de var nya, men med några svordomar och en däcktång så gick det bra. När de töjt sig har de varit ganska lätta att hantera (jag var först orolig för att de ska vara jobbiga att byta i fält om man får punktering).

Har kört en del olika däck de senaste åren, bland annat Pirelli Cinturato gravel H, Good Year Connector och Panaracer Gravelkink men Getaway har varit de bästa. Inga punkteringar, rullar lätt och är väldigt sköna.

 

Getaway_IMG_3291.jpg

  • Like 4
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal sykle tredagers med 20% grus, og i stallen har jeg et Vittoria Corsa Pro 30, og et Schwalbe Pro One 32. Ville dere kjøpt ett til av et av de to nevnte, eller kjøpt to helt nye dekk? Kanskje et Vittoria Corsa Pro Control 32 med Airliner? Eller er det risky, med potensielt fatale konsekvenser hvis jeg blir nødt til å legge i en slange? 

32 mm er maks, og det er hookless, så utvalget er begrenset om man skal følge anbefalingene

Ikke fortell meg at jeg har overkomplisert dette, det er jeg klar over.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Er det ikke bedre å finne dekk som ikke er TLR hvis du skal bruke slange? Begynner kanskje å bli lite å velge i der.

Sepeda skrev (På 12.6.2024 den 18.46):

...Det sies ofte at man gjerne kan bruke slangeløse dekk med slange. Det for så vidt sant, men man får da et dekk som både er unødvendig tungt (forsterket dekktråd), ikke har samme grad av punkteringsbeskyttelse i rullebanen, kan være trangere å få på felgen, og som ikke har den lave rullemotstand som tiltenkt oppsett gir. Det er med andre ord gode grunner til at landeveisdekk kommer i spesifikke versjoner for de to oppsettene.

Dagens rant slutt.

Min erfaring med latex er god følelse, men orker ikke pumpe så ofte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser den. Beste alternativet jeg har på blokka nå er Vittoria corsa N. EXT 34, men det blir ikke noe for våte eller grove forhold.

Min erfaring er begrenset til 2 slanger. Challenge seamless cross (29-38c). Kan få dem hvis du vil teste ut, men de lekker for mye (til mitt bruk). Særlig den ene, så kan være noe med produksjon eller min montering.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Soeder skrev (31 minutter siden):

Ser den. Beste alternativet jeg har på blokka nå er Vittoria corsa N. EXT 34, men det blir ikke noe for våte eller grove forhold.

 

De brukte jeg i fjor. Bra dekk, men blir veldig fort slitt. 
 

Hvorfor ikke GP 5000 AS 35mm

Ole Christian Fagerli

Scott ambassadør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Olechr skrev (54 minutter siden):

De brukte jeg i fjor. Bra dekk, men blir veldig fort slitt. 
 

Hvorfor ikke GP 5000 AS 35mm

Fikk med meg det i en annen tråd her så avventer litt.

AS 35mm tror jeg kun kommer i tubeless versjon (?). Tror heller at jeg sliter litt på N. EXT, eller velger vanlig gp5000 clincher 32 da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sander skrev (På 6.5.2024 den 15.54):

Jeg skal sykle tredagers med 20% grus, og i stallen har jeg et Vittoria Corsa Pro 30, og et Schwalbe Pro One 32.

Jeg tipper at dette gikk bra (?) Har selv brukt Corsa og Pro One 28 mm slangeløst og de har tålt mye juling på grove grusveier og uforutsette kjerreveier. I nyeste versjoner ville jeg også valgt 30 eller 32 mm.

Soeder skrev (10 timer siden):

Er det ikke bedre å finne dekk som ikke er TLR hvis du skal bruke slange?

Takk for at du siterte en av mine kjepphester 🙂 Men siden vi er på forum for blandevei og bikepacking, la meg for ordens skyld understreke at kommentarene mine gjaldt landeveisdekk, der de store produsentene fortsatt tilbyr spesifikke versjoner for slange eller slangeløst oppsett. Hva gjelder bredere dekk, kommer nye modeller nå som hovedregel kun i slangeløs versjon. For disse vil vektforskjellen spille mindre rolle, men noen av de andre ulempene kan i varierende grad være tilstede.

Som du vet, er en kompliserende faktor at leppeløse hookless-felger som hovedregel kun må brukes med slangeløse dekk, uansett om de settes opp med slange eller slangeløst, på grunn av den forsterkede dekktråden. Det kan potensielt føre til at dekk spesifikt for slange blir enda sjeldnere.

mpe skrev (11 timer siden):

Er det noe vits å kjøre latex slanger i TLR dekk?

Jeg kan ikke svare, men registrerer at TPU-slanger er den nye vinen på forumet. Mest omfattende test jeg kjenner til er denne.

Olechr skrev (2 timer siden):

Hvorfor ikke GP 5000 AS 35mm

Dette dekket har gjort det så bra i test i Bicycle Rolling Resistance, særlig med tanke på grep på vått føre, at jeg for første gang på mange år vurderer å bite i det sure eplet og velge Conti - på allværssykkelen 😀

Men verdt å merke seg at Conti har valgt noen utradisjonelle løsninger med All Season (AS).

I motsetning til forgjengeren 4 Season, har ikke AS ekstra lag med Duraskin punkteringsbeskyttelse. Det avspeiler at AS kommer kun i slangeløse versjon, og følger trenden at nye slangeløse modeller gjerne reduserer graden av punkteringsbeskyttelse, særlig i rullebanen, ettersom guffen vil kompensere ved små hull.

Samtidig kommer AS med fire lag gummi (vulkanisert nylon) i motsetning til tre lag hos både rittrettede S TR og forgjengeren 4 Season. Det bør øke punkteringsbeskyttelsen. Bikeradar rapporterer at dekket synes å lettere få hakk og kutt enn forgjengeren 4 Season med Duraskin, uten at det nødvendigvis medfører punktering.

Hva gjelder slitestyrke, har Conti tradisjonelt godt rykte særlig på grunn av 4000-serien og første generasjon 5000. Her er det verdt å merke seg at disse seriene brukte tre lag gummi med lavere tetthet i veven (60 TPI). Både S TR og AS bruker høyere tetthet (110 TPI) og har på det viset nå nærmet seg konkurrentene.

Jeg vil anta at den finere gummiveven i de nye dekkene sammenliknet med de gamle, medfører at slitestyrke og levetid vil være noe redusert, til fordel for ettergivenhet. Det kan også medføre at de nye Conti-dekkene ikke i like høy grad som før vil skille seg fra de nærmeste konkurrentene hva gjelder slitestyrke.

S

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sepeda skrev (33 minutter siden):

Takk for at du siterte en av mine kjepphester 🙂 Men siden vi er på forum for blandevei og bikepacking, la meg for ordens skyld understreke at kommentarene mine gjaldt landeveisdekk, der de store produsentene fortsatt tilbyr spesifikke versjoner for slange eller slangeløst oppsett. Hva gjelder bredere dekk, kommer nye modeller nå som hovedregel kun i slangeløs versjon. For disse vil vektforskjellen spille mindre rolle, men noen av de andre ulempene kan i varierende grad være tilstede..

Ryddig. Samtidig begynner landeveisdekkene å bli såpass brede at det åpner seg muligheter til å plukke derfra. Særlig for godværsyklister som meg hvor syklingen hovedsakelig er redusert til pendling, og klarering med skjerm ikke er så mye mer enn 35mm.

Tar vi f. eks Corsa N.EXT i 34mm sparer man 100g pr dekk. Det er jo noe å ta med seg.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Av de grovere dekkene virker Challenge fortsatt å lage gravel grinder m. fl. i clincher versjon også, men tilgjengelighet er vel litt så som så. Bikeshop har Chicane i 33mm

Gravel Grinder er forøvrig tyngre i clincher versjon da hvis jeg leser det korrekt 🤔

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har logget ca 400 km på Zipp XPLR de siste ukene. Det meste på nåværende løse og tidvis grove grus i Nordmarka. Det er nygruset med centimeter-stor i stein i marka for tiden. 
Zipp-dekkene er gode og ganske kvikke. De sporer litt på asfalt, men er forutsigbare på grus. Føles veldig solide. Målte mine til 44 mm på 3T-felger med 30mm innvendig bredde og 35 psi. Jeg har Tubolight innlegg i bakdekket. 
Er gira på å prøve Pathfinder S-Works i neste runde. Mønsteret minner om Zipp-dekkene, men rullebanen er mer uniform på Specialized-dekkene. 
 

Tidligere redaktør for Terrengsykkel og grunnlegger av Landevei

Sykkeltilpasser hos sFit_Helse

Grunnlegger av Terrengsykkelrittet

For tiden i utdanningspermisjon.
Har testet over 500 sykler i alle kategorier fra hardtailer til enduro, landevei, tempo, gravel og el siden 2007.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

mpe skrev (På 21.6.2024 den 22.16):

Er det noe vits å kjøre latex slanger i TLR dekk? JEg tenker for følelsens skyld, istedenfor butyl. (får ikke satt opp hjula tubeless)

For følelsen skyld kan det fort være det, men var oppmerksom på at de kan lekke endel. Bicyclerollingresistance har mye bra, men for følelser er nok personlige reviews fra andre nettsteder nødvendig.

Apropo den nye vinen (TPU) kom jeg over denne nylig:

Sitat

I ran what I consider pretty standard gravel pressure. Right around 30 PSI in the front and 35 PSI in the back, and had no issues at all. They rode as expected and since it was a higher pressure, I wasn’t able to discern any differences between them and a standard butyl tube...

...I dropped both tires full 10 PSI lower: 20 in the front and 25 in the back. Although I was nervous at first, and half expected a pinch flat right away, they performed quite well. When dropped into lower pressures, the Aerothan tubes feel somewhere right between a true tubeless setup and a standard butyl tubed tire. The lightweight, pliable tube allows for lots of tire movement, which helped me maintain traction on some steeper descents but it still felt slightly bouncier, for lack of a better word, than a tubeless setup...

Merk at 20/25 trolig er under Schwalbe's anbefalt trykk og ender i gjennomslagspunktering.

Endret av Soeder
La inn sitat
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sepeda skrev (På 22.6.2024 den 9.25):

Jeg tipper at dette gikk bra (?) Har selv brukt Corsa og Pro One 28 mm slangeløst og de har tålt mye juling på grove grusveier og uforutsette kjerreveier. I nyeste versjoner ville jeg også valgt 30 eller 32 mm.

Syklet denne ruta nå i helga (med alternativ rute rundt Trollstigen), på 32 mm Pro One slangeløst både foran og bak. Fungerte utmerket, ingen punkteringer. På denne ruta er det så mye fin grus/silt at det hadde nok gått fint med Corsa i 30 mm også, men det ville kanskje blitt litt mer spennende over det verste partiet på Dovre.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Eg har for tida Rene Herse Barlow Pass Endurance (38 mm slick) med latexslangar. No har dei fått litt sår i rullebana og eg tenkjer at eg må ha etterkomaren klar. Har funne meg godt til rette på desse og tenkjer at dei passer fint til mykje av dei grusvegane eg finn rundt om i Noreg. Eg har 45 mm skjermar på sykkelen, så veldig mykje større dekk enn 38 mm blir trangt. Tenkjer at type mønster, storleik og kor ettergjevande dei er, er noko eg vil sjå etter i neste dekk.

No har eg ein felg med indre bredde på 20 mm. Barlow Pass måler 38 mm på den.

På lista mi har eg nokre kandidatar - og litt spørsmål:

  • Challenge Strada Bianca HTLR 36 eller 40 mm, gitt kva eg får plass til. Nokon som har testa 40 mm på liknande felg og veit kva bredda vart?
  • Ultradynamico Cava 38.??, mest sannsynleg i Race-utgave. Er dei haldbare nok?
  • RH Barlow Pass Endurance/Standard/Extralight, Endurance har fungert bra. Tener ein noko på å velge standard eller extralight?
  • Tufo, har dei noko på lur som kan dere bra?
  • Andre dekk som burde vore med på lista?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg byttet nylig fra Maxxis rambler evo tubeless 40 mm til Conti terra speed 40 mm (også tubeless). Merker stor forskjell i grep på løse forhold, rambler har kjempegrep, terra speed sporer i øst og vest. Terra speed har nok en rundere profil, rambler dekkene var mer flate i profilen om det gir noe mening.. På samme felg. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Ndreas og @rosandholm, takk for svar. Då klatrer nok Tufo Gravel Thundero og Conti Terra Speed opp på lista mi i alle fall. Korleis er dei som dekk på landevegen?

Rene Herse og Ultradynamico er vanskelegare å få tak i her i Noreg, og prisen ligg ein del over dei andre alternativa.

Heller litt mot Challenge Strada Bianca HTLR 40, då det kanskje ligner mest på RH og UD dekka og kanskje er det dekket som ein kan stole mest på ned krappe hårnålssvingar på asfalt. Men er Strada Bianca like ettergjevande og komfortabelt og raskt som ein får inntrykk av at RH er åleine om når Jan Heine snakker om (b)landevegsdekk med litt volum? Nokon som har ei meining om Challenge er meir eller mindre haldbare enn RH?

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

ranie skrev (2 timer siden):

@Ndreas og @rosandholm, takk for svar. Då klatrer nok Tufo Gravel Thundero og Conti Terra Speed opp på lista mi i alle fall. Korleis er dei som dekk på landevegen?

Rene Herse og Ultradynamico er vanskelegare å få tak i her i Noreg, og prisen ligg ein del over dei andre alternativa.

Heller litt mot Challenge Strada Bianca HTLR 40, då det kanskje ligner mest på RH og UD dekka og kanskje er det dekket som ein kan stole mest på ned krappe hårnålssvingar på asfalt. Men er Strada Bianca like ettergjevande og komfortabelt og raskt som ein får inntrykk av at RH er åleine om når Jan Heine snakker om (b)landevegsdekk med litt volum? Nokon som har ei meining om Challenge er meir eller mindre haldbare enn RH?

 

Terra Speed var iallefall helt fremragende på asfalt uten at jeg skal påberope meg noe særlig vitenskapelige testmetoder. Pr andres erfaring slites de noe raskere enn andre dekk, men det merket jeg ikke så mye til da mine holdt lenge med min bruk. Som nevnt lenger opp her ikke de beste på løs grus, men det sykler jeg så og si aldri. Spent på å teste Tufo det neste året 🙂

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det mye godsaker av deilige kvalitetsdekk 😀

Har eksperimentert altfor lite selv de siste par årene, men prøver meg på noen kommentarer:

ranie skrev (På 5.7.2024 den 18.27):

Challenge Strada Bianca HTLR 36 eller 40 mm, gitt kva eg får plass til. Nokon som har testa 40 mm på liknande felg og veit kva bredda vart?

Bicycle Rolling Resistance (BRR) har testet dekkene i begge størrelser. På felg med 17,8 mm indre bredde er dekkene målt til 35 og 38 mm. På din felg med 20 mm indre bredde vil samme dekk da måle rundt 36 og 39 mm.

Det sammenfaller med mitt inntrykk av samme dekk i 30 mm og tidligere Paris-Roubaix i 27 mm. Challenge sine dekk er heller smale enn brede.

Tommelfingerregelen er for øvrig at forskjell på 2 mm indre felgbredde vil gi utslag i rundt 1 mm reell dekkbredde. På felg med lepper/hooks.

ranie skrev (På 5.7.2024 den 18.27):

RH Barlow Pass Endurance/Standard/Extralight, Endurance har fungert bra. Tener ein noko på å velge standard eller extralight?

Jeg har lagt merke til at rittdeltagere i USA gjerne velger Endurance for bedre punkteringsbeskyttelse i sideveggene. Jeg har valgt det samme for mine Hurricane Ridge 42 mm ettersom de var anskaffet særlig med tanke på de røffe steinveiene på Island.

På anmodning fra sine ambassadørryttere, har René Herse også laget enda mer hardføre Endurance Plus for krevende ritt som Unbound.

Hva gjelder forskjeller mellom kategoriene av dekk får du et godt inntrykk ved å lese BRRs René Herse Casing Comparison: Snoqualmie Pass with Extra Light, Standard, Endurance, and Endurance Plus Casings. Den får du tilgang til om du tegner Pro-abonnement, sammen med mer detaljerte resultater av alle testede dekk. Rimelig. Anbefales.

Men kort sagt konkluderer BRR med at René Herse sine betegnelser er... betegnede.

Med Extralight får du lavere vekt, lavere rullemotstand og noe bedre grep på vått føre enn med Endurance, trolig på grunn av høyere ettergivenhet. Til gjengjeld får du lavere punkteringsbeskyttelse, særlig i sideveggene.

Med Standard får du fremfor alt lavere pris. Vekten er litt lavere, men rullemotstanden er høyere og punkteringsbeskyttelsen lavere enn Endurance. 

På gamleforumet var det flere som hadde gode erfaringer med Extralight, og ikke opplevde den forholdsvis lave punkteringssikkerheten i sideveggene som et problem på norske grusveier.

ranie skrev (På 7.7.2024 den 19.46):

Heller litt mot Challenge Strada Bianca HTLR 40, då det kanskje ligner mest på RH og UD dekka og kanskje er det dekket som ein kan stole mest på ned krappe hårnålssvingar på asfalt.

Men er Strada Bianca like ettergjevande og komfortabelt og raskt som ein får inntrykk av at RH er åleine om når Jan Heine snakker om (b)landevegsdekk med litt volum?

Nokon som har ei meining om Challenge er meir eller mindre haldbare enn RH?

Challenge sine HTLR-dekk er i konstruksjon svært forskjellige fra René Herse og Ultradynamico.

I likhet med Soma, er René Herse og Ultradynamico produsert av japanske Panaracer. Dette er alminnelig vulkaniserte nylondekk av høy kvalitet. De to merkene oppgir som regel ikke TPI (thread per inch) som er et mål for tetthet i veven. Tettere vev gir som regel større ettergivenhet og mindre rullemotstand, men lavere slitestyrke. Men man kan trygt gå ut fra at de lettere versjonene fra René Herse og Ultradynamico er rundt 120 TPI i likhet med Panaracers egne dekk.

Jan Heine taler mot å bruke TPI som mål for ettergivenhet, men her er jeg som kunde ikke enig med hans argumentasjon. Det er helt åpenbart at René Herse sine dekk oppnår ettergivenhet ved hjelp av tynne sidevegger. Da burde de være åpne både om tetthet i vev og dimensjoner på dekkvegger.

Italienske Challenge sine HTLR-dekk er derimot ikke-vulkaniserte, open tubular-dekk med polyester og naturgummi. De er konstruert for å gi tilnærmet samme opplevelse og egenskaper som tubular/pariserdekk.

Tetthet i vev for Strada Bianca HTLR er 260 TPI. Dekkene har da også fått skryt i tester for å ha en ettergivenhet som gir grep og følelse som betydelig bredere dekk. Jeg har samme erfaring med versjonen i 30 mm, som er mitt Marka-sommerdekk.

Mens de letteste Panaracer-produserte dekkene oppnår ettergivenhet ved hjelp av tynne sidevegger, oppnår HTLR-dekkene altså ettergivenhet ved hjelp av egenskaper i materialet. Dette bekreftes av målinger hos BRR, der Strada Bianca HTLR har betydelig tykkere sidevegger med bedre punkteringsbeskyttelse enn de nevnte Panaracer-produserte dekkene.

Er det da opplagt at man bør velge Challenge HTLR? Nei, dessverre. Egenskapene kommer med en pris.

  • Ettersom dekkene ikke er vulkaniserte, er de helt flate. Det kreves tålmodighet og en annen teknikk for å få dekket på felg. Jeg har sett at nye dekk selges på Finn av frustrerte eiere som ikke får dem på felgen. Mens jeg har måtte bruke ekstra lag med felgtape for å sikre at romslige René Herse sitter godt på felgen, oppleves Challenge HTLR som trange og må overtales med list og lempe.
  • Selv om Strada Bianca HTLR får ros for godt grep på tørt føre, utmerker ikke rullebanen seg med grep på vått føre. Derfor valgte jeg bort HTLR og gikk for den alminnelig vulkaniserte Race-versjonen for allbruks- og allværsdekk i 36 mm.
  • Gitt naturgummi, bør guffe velges med omhu ved slangeløst oppsett. Unngå guffe med ammoniakk, som kan skade materialet.
  • Og til sist: Ettersom HTLR ikke er vulkanisert, men lagene er limt sammen for hånd, har jeg opplevd at rullebanen har løsnet litt og dannet en glipe, og at det ved slangeløst oppsett har kommet luftlommer under rullebanen. Det må sies at forhandlere både i Norge og Tyskland har erstattet dekkene uten spørsmål.

Hva gjelder rullemotstand, ser jeg på BRR at Snoqualmie Pass Extralight 44 mm måles til litt lavere motstand enn Strada Bianca HTLR 40 mm, som igjen måler omtrent det samme som Ultradynamico Cava Race 33 mm. Dette er de raskest dekkene i gravel-gruppen foruten GP 5000 S TR 32 mm og Schwalbe Pro One TLE 34. De sistnevnte vil i dag regnes som landeveisdekk, selv om de er egnet også for grus. Alt med forbehold om at test foretas på trommel.

Hva gjelder forskjell i slitestyrke, har jeg ikke nok erfaring med René Herse til å svare, men jeg sykler en god del og forventer ikke mer enn én sesong på et dekk som brukes hyppig. Det er omtrent hva jeg får med fiskebensmønsteret hos Challenge.

rosandholm skrev (22 timer siden):

Terra Speed var iallefall helt fremragende på asfalt uten at jeg skal påberope meg noe særlig vitenskapelige testmetoder. Pr andres erfaring slites de noe raskere enn andre dekk, men det merket jeg ikke så mye til da mine holdt lenge med min bruk. 

Terra Speed har tre gummilag med forholdsvis grov gummi i 60 TPI, litt misvisende omtalt av Conti som 3/180. Samtidig gjør dekkene det meget godt i tester og målinger, noe som viser at Conti lykkes med å oppnå gode egenskaper i sin gummiblanding BlackChili. Med fare for å være sleivete i språkbruken: Fra å være evigvarende og forholdsvis harde, har Conti beveget seg mot mer ettergivenhet og mykhet, noe som forventelig gir noe lavere slitestyrke, i likhet med konkurrentene.

***

Tsjekkiske Tufo er spennende og fristende. For dekknerder, er det synd at de er så vage på materialer og egenskaper i dekkstamme og rullebane. I likhet med Continental, opererer de åpenbart med TPI som en sum sammenlagt av flere lag, noe som gir det misvisende målet 375 TPI for Gravel Thundero. Vi kan bare anta at det er tre lag med gummi i 125 TPI, som er på linje med de Panaracer-produserte dekkene.

  • Like 5
  • Thanks 3

S

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for grundig og nyttig svar, @Sepeda! Syns det er veldig kjekt at du tek deg tida til å dele med oss andre, og eg set stor pris på nerdinga di! Skal lese gjennom avhandlinga ein eller to gonger og så prøve å fordøye det 🙂

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...