arne_and Skrevet 22. april Del Skrevet 22. april arne_and skrev (På 5.4.2024 den 14.22): Jeg ser de fleste karbonstålpannene har veldig skrå sidevegger. Det ønsker ikke jeg. Finnes det noen gode karbonstålpanner med mer rette sidevegger og håndtak som tåler ovn, i størrelse 28 cm? Denne ser bra ut, men det hadde vært fint med flere alternativer. Oppdatert: tidligere når jeg har søkt har det vært vanskelig å finne, men nå fant jeg jo raskt en bra kandidat: https://www.clasohlson.com/no/Kockums-Jernverk-stekepanne-karbonstål/p/44-4535?srsltid=AfmBOorNftzjeviRgKTnelASWhWTzJR6Z9qTRoldUflwHzcXY_rfbpHPNl8 Denne er til om med ferdig behandlet. Jeg må spørre igjen. Jeg fant jo to panner som hadde normale sidevegger, men så viste det seg at Mareld by Garcima ikke har det til tross for at bildet viser det, og Kockums har visst en ganske ru overflate. Noen som har tips til en 28 cm karbonstålpanne med normale sidevegger? Jeg skjønner ikke poenger med de skrå veggene, jeg vil heller ha stor stekeflate. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
LarsB Skrevet 22. april Del Skrevet 22. april perbl skrev (2 timer siden): Det er vel denne typen såvidt jeg husker: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=340314881 Grill eller pyrolyse er utelukka sålenge det trehåndtaket sitter på, så derfor jeg tenkte å se på om det lar seg løsne. Har bare antatt at den mutteren er løs, men skal prøve å løsne neste gang jeg har anledning. Jeg har hatt akkurat den typen stekepanne. Kjempefin, men trehåndtaket og mutteren er det svake punktet. Ja, du kan ta av håndtaket når du skrur av mutteren. Det går fint. Da sitter det igjen en "pinne med gjenger" som holder mutteren og trehåndtaket sammen. Etter en 10-12 år vil varmen som følger pannen og videre i den pinnen gjøre at håndtaket blir litt brent nederst mot pannen. og starte å vingle litt. Så må man finne på noe lurt. I mitt tilfelle var det araldit. Men etter nye fem-sju år var det også løst. Og til slutt knakk gjengestangen når jeg skulle friske opp limingen. Og da var det slutt på den pannen. Hadde de bare klinket på et metallhåndtak ville den stekepannen vært evigvarende. LarsB Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
mralfred Skrevet 22. april Del Skrevet 22. april arne_and skrev (3 timer siden): Jeg må spørre igjen. Jeg fant jo to panner som hadde normale sidevegger, men så viste det seg at Mareld by Garcima ikke har det til tross for at bildet viser det, og Kockums har visst en ganske ru overflate. Noen som har tips til en 28 cm karbonstålpanne med normale sidevegger? Jeg skjønner ikke poenger med de skrå veggene, jeg vil heller ha stor stekeflate. 10" og 12" panner fra Cast-A-Way IKEA Vardagen 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
krrm Skrevet 22. april Del Skrevet 22. april 4 hours ago, LarsB said: Etter en 10-12 år vil varmen som følger pannen og videre i den pinnen gjøre at håndtaket blir litt brent nederst mot pannen. og starte å vingle litt. Så må man finne på noe lurt. I mitt tilfelle var det araldit. Men etter nye fem-sju år var det også løst. Og til slutt knakk gjengestangen når jeg skulle friske opp limingen. Og da var det slutt på den pannen. Hadde de bare klinket på et metallhåndtak ville den stekepannen vært evigvarende. LarsB Hadde samme problem med en 30 år gammel Ikea støpejernspanne, så langt løst med store skiver, låseskiver og loctite. Litt spent på om loctite takler varmen. Var forøvrig helt uvitende om alle ritualene en panne må igjennom for å virke inntil v1 av denne diskusjonen. 1 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
LarsB Skrevet 23. april Del Skrevet 23. april Til tross for all skrivingen i trådene og på nettet vil jeg si at støpejern er skikkelig enkelt. Jeg har i litt smør før jeg steker. Så steker jeg det jeg skal. Så vasker jeg panna med varmt vann og zalo. Så setter jeg den bort til neste gang noe skal stekes. Husk å ikke hamre noe med den så går det bra. LarsB 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
perbl Skrevet 23. april Del Skrevet 23. april 15 hours ago, LarsB said: Etter en 10-12 år vil varmen som følger pannen og videre i den pinnen gjøre at håndtaket blir litt brent nederst mot pannen. og starte å vingle litt. Så må man finne på noe lurt. I mitt tilfelle var det araldit. Men etter nye fem-sju år var det også løst. Og til slutt knakk gjengestangen når jeg skulle friske opp limingen. Og da var det slutt på den pannen. Hadde de bare klinket på et metallhåndtak ville den stekepannen vært evigvarende. Min ble vel kjøpt før jeg ble student i 1998, så den har vart greit lenge. Usikker på hvor lenge den bruktpanna sjøla fikk tak i har vært i bruk, men mengden oppbygning tyder på at den har vært brukt litt. Skal hvertfall teste med min egen neste gang det er aktuelt med behandling i ovn eller grill. Siter Sykkel.org for entusiaster på alle slags underlag og med alle slags styreformer. Vær noenlunde grei: https://www.sykkel.org/guidelines/ Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
pbk1 Skrevet 23. april Del Skrevet 23. april Jeg løser opp brent karbon i min støpejernspanne ved å koke litt vann med oppvaskmiddel i. Bare husk å ha på litt mer vann etter hvert så den ikke går tørr. Lukter ikke spesielt godt, da. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
arne_and Skrevet 23. april Del Skrevet 23. april mralfred skrev (13 timer siden): 10" og 12" panner fra Cast-A-Way IKEA Vardagen Takk! Ikea oppgir dessverre ikke vekt. Jeg fant en selv som er ganske lett: Exxent Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
mralfred Skrevet 23. april Del Skrevet 23. april arne_and skrev (13 minutter siden): Takk! Ikea oppgir dessverre ikke vekt. Jeg fant en selv som er ganske lett: Exxent 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Hen9ng Skrevet 23. april Del Skrevet 23. april arne_and skrev (På 22.4.2024 den 15.19): Jeg må spørre igjen. Jeg fant jo to panner som hadde normale sidevegger, men så viste det seg at Mareld by Garcima ikke har det til tross for at bildet viser det, og Kockums har visst en ganske ru overflate. Noen som har tips til en 28 cm karbonstålpanne med normale sidevegger? Jeg skjønner ikke poenger med de skrå veggene, jeg vil heller ha stor stekeflate. Jeg har denne fra Kockums og bekrefter at det er rette sidevegger på den. Usikker på hva du mener med ru overfalte, jeg vil ikke beskrive den som ru. Fungerer fint til både egg og pannekaker her i huset iaf! 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
arne_and Skrevet 23. april Del Skrevet 23. april (endret) Furu skrev (På 5.4.2024 den 16.26): Etter en kjapp revurdering, går jeg for noe annet enn Kockum. Leste at overflaten er ganske grov sammenlignet med f.eks. Garcima. Ikke sikkert det betyr noe, men alikkavæl.... Det var her ^ jeg plukket det opp, har ikke sjekket selv. Men da kan jeg også vurdere den, takk! Det ser ut som den veier 2,3 kg (med eller uten innpakning?). Den fra Exxent veier 1,59 kg, og den fra Ikea veier omtrent det samme, så det blir nok en av de. Kona kommer ikke til å bruke en tung panne. Endret 23. april av arne_and Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Furu Skrevet 27. april Del Skrevet 27. april Her er min ‘line-up’ fra Mareld by Garcima. 32cm panna er litt større enn 32cm og måler drøye 26cm i bunn. Omtrent som en ‘vanlig’ 28cm. Sidene er litt høyere og brattere enn 28cm panna. Har ikke testet den enda, men dette er den største panna vi noensinne har hatt 😋 Blir nok brukt ved de store(!) anledninger… Den er til preparering ‘as we speak’ . 1 Siter /Stig Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
arne_and Skrevet 27. april Del Skrevet 27. april (endret) Jeg endte opp med Ikea-panna. Det ser ut som den er ferdig behandlet, men det står i instruksjonene at man skal sette den inn. Hvilken olje er best til dette? Ikea sier at man skal varme den opp til 150C, er det nok? Jeg trodde man skulle litt over oljens røykpunkt, dvs et godt stykke over 150C for de fleste oljer. I denne videoen anbefaler han minst 500F, dvs 260C. Han anbefaler linfrøolje, men jeg tror jeg leste et sted at det ikke var anbefalt. Linfrøolje har et veldig lavt røykpunkt, ca 110C. Endret 27. april av arne_and Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Furu Skrevet 27. april Del Skrevet 27. april arne_and skrev (2 timer siden): Hvilken olje er best til dette? Jeg har brukt standard rapsolje i stekovnen på 230gC i én time - fem ganger. Kjøler ned ovnen mellom hver gang. Ser ut til å fungere bra det. Rapsoljen har røykpunkt på et sted mellom 200 og 220 grader fant jeg ut på internett. Med litt slakk i toleransene på både oljens røykpunkt og ovnen landet jeg på 230. 1 Siter /Stig Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
perbl Skrevet 27. april Del Skrevet 27. april 33 minutes ago, Furu said: Jeg har brukt standard rapsolje i stekovnen på 230gC i én time - fem ganger. Kjøler ned ovnen mellom hver gang. Ser ut til å fungere bra det. Rapsoljen har røykpunkt på et sted mellom 200 og 220 grader fant jeg ut på internett. Med litt slakk i toleransene på både oljens røykpunkt og ovnen landet jeg på 230. Han ene cast iron-guruen jeg følger på Youtube er også litt bestemt på at du trenger ikke røyk for å danne bra belegg, det å legge dem i ovnen over lang tid gjør også nytten. Siter Sykkel.org for entusiaster på alle slags underlag og med alle slags styreformer. Vær noenlunde grei: https://www.sykkel.org/guidelines/ Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sunnu Skrevet 27. april Del Skrevet 27. april Linfrø blir kjempebra med ein gong, men så flassar det, så det er eit veldig dårlig valg totalt sett. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
arne_and Skrevet 28. april Del Skrevet 28. april (endret) Takk, da prøver jeg rapsolje i 230C. Følger ellers oppskriften i videoen (varm opp til 70C, sett inn med olje, tørk av, sett inn i ovnen, skru opp til 230C, ta stå to timer, slå av ovn, la stå i to timer). Endret 28. april av arne_and 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Furu Skrevet 28. april Del Skrevet 28. april perbl skrev (12 timer siden): guruen jeg følger på Youtube Klarer man å finne et gjennomsnitt av internett-guru tipsene, så tipper jeg at vi i hvertfall treffer skiva på et eller annet vis. 2 Siter /Stig Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
eOpseth Skrevet 29. april Del Skrevet 29. april Rapsolje duger bra. Brukt i mange år. Har teste med og uten "røyk", 3-4 uker senere har jeg til gode å se noen særlig forskjell egentlig. 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ErlendMG Skrevet 30. april Del Skrevet 30. april Har noen prøvd disse: https://bakerenogkokken.no/gryter-og-panner/stekepanner/ronneby-bruk-ultra-light-pro-stekepanne-28-cm/ Så de litt tilfeldigvis i en butikk i Gøteborg for en stund tilbake, kjentes fin ut i hånden. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Raskall Skrevet 15. juli Forfatter Del Skrevet 15. juli Raskall skrev (På 29.3.2024 den 17.39): Så har jeg sett at karbonstål skal være bra. Så for noen uker siden kjøpte jeg meg en 30cm stor karbonstålpanne til 599 kr fra Scanpan og "seasoned it" etter alle internettets råd, med det resultatet at den ble til en halv amerikansk fotball. Duden hos Jernia skjønte ingentig, for han hadde solgt meg den som en panne som tåler ekstremt høy varme. Så jeg fikk med meg en ny av samme type hjem. Jeg ga den samme behandling som den første og den har holdt seg flat og fin og jeg har siden den ble "seasoned" første gang behandlet den slik internettet sier man skal. Vaske den kun i varmt vann og gni inn et tynt lag med olje før man setter den vekk. Det sies at karbonstål-panner skal bli mer og mer non-stick jo mer man bruker den og det ser ut til at det stemmer, men helt teflon tror jeg ikke den kommer til å bli. Den er meget god i bruk og jeg gyver løs på den med alt jeg har av metallredskaper. Etter lang tids bruk så er jeg ikke lenger en gang halvfornøyd med denne panna. Om det er karbonstål-panner jeg ikke liker eller om det er denne spesifikke modellen skal jeg ikke si noe om. Dette er min eneste karbonstålpanne så langt i livet. Problemet nå er at den har begynt å slå seg igjen. Når den blir passe varm, så buler den under, slik at panna står og vipper på koketoppen. I tillegg er varmefordelingen dårlig. De delene av panna som ikke står direkte over induksjons-sona (eller hva det nå heter) blir ikke varm. Steker jeg et egg, så blir eggehviten flytende i ytterkanten av panna, mens egget blir godt stekt eller brent lenger inn i panna. Proteinpannekakene blir også flytende i ytterkantene og nesten svidd lenger inn før jeg snur dem. Så nå er denne panna også pensjonert og hengt på veggen som pynt. I stedet svelget jeg en kamel og gikk tilbake til billig non-stickpanne fra Clas, nemlig denne. Den fungerte ypperlig fra første "tur" og blir god og varm helt ut i kantene. Delig med jevnt stekte egg og proteinpannekaker. Det som også er litt "artig" er at denne 28cm-panna har større stekeflate enn 30cm-panna fra Scanpan. Rett og slett fordi den har rette vegger i motsetning til scanpan-greia som har skikkelig skrå vegger. Hvem var det som fant på at størrelsen på ei stekepanne skulle måles øverst? 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
eOpseth Skrevet 15. juli Del Skrevet 15. juli Høres rart ut, jeg har til gode å oppleve slik med karbonstålpanner, men som jeg mener jeg nevnte i tidligere innlegg har jeg godt med gods i pannene mine. Jeg lager også gass uten å oppleve slike ting. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
msteiro Skrevet 16. juli Del Skrevet 16. juli Har selv opplevd det med 3 stålpanner, DeBuyer, Hellstrøm (rebrand DeBuyer) og en annen jeg ikke husker navnet på. Lurer på om det kan være spesifikke induksjonsovner som er uegnet for stålpanner, om de feks varmer opp skjevt. Ene pannen slo seg på førstegangsbruk på 7 i styrke på platen, det er ikke spesielt høyt, men kan være man med den toppen burde startet på 3-4 og så gått opp. Platetoppen nå har en egen funksjon for oppvarming av stekepanner, ikke testet den, litt dyrt å eksperimentere 🙂 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.